Mennyibe kerül egy temetés?

Mennyibe kerül egy temetés?

Természetesen ez sok mindentől függ. Vidéken a sírhely olcsóbb, Budapesten van olyan temető, ahol több százezer Ft-ot is kitesz. Vidéken viszont nagy eséllyel komoly összeget tesz ki a szállítás.

A szórásos temetések tekintendők a legolcsóbbnak, a hamvasztásoknál nem mindegy, hogy kolumbárium vagy urnás sírhely, a koporsós temetésnél akkor kell a sírhelyet megvenni, vagy már megvan, ráteremetés esetén a sírfelnyitásnak is van költsége. A templomokban történő urnaelhelyezés díja is rendkívül változó.

A sírhely és temetkezési forma mellé jön a kegyeleti kellékek költsége, itt is nagy a szórás, egy koporsó ára 50 és 600 ezer Ft között van. A ravatalozásnak és a szertartáshoz fűződő egyéb kellékeknek – temetőn belüli szállítás, hangosítás, harangszó – is vannak költségei, nem beszélve az egyházi vagy polgári búcsúztatás díjáról. Ezekhez járul még a koszorúk költsége, a gyászjelentés megjelentetése.

Általánosságban el lehet mondani: a Pénztár által kínál Bronz alapcsomagból (250 ezer Ft) csak a legegyszerűbb temetés költségei fedezhetők, leginkább községekben, kisvárosokban. Minél nagyobb a település és minél igényesebb szertartást szeretnénk, annál inkább érdemes a magasabb csomagokat választani. Nem megfelelő csomagválasztással a hátramaradókat hozhatjuk kellemetlen helyzetbe: megnyugtattuk őket, hogy mi mindent lerendeztünk, aztán csak később derül ki, hogy ez egy félmegoldás volt.

Fontos azzal tisztában lenni, hogy a legtöbb kegyeleti célú előtakarékoskodási konstrukciónál a hátramaradottnak az azonnal felmerülő költségeket ki kell fizetnie, amit majd a számlák beküldése után – néhány hét múlva – visszakap. A MOK Kegyeleti Pénztár szolgáltatási partnere az igények egyeztetése után mindent megszervez, elszámol a pénztár felé, a hátramaradottaknak a szervezés, a pénzügyek, a finanszírozás terhei alól mentesülnek, a búcsúzásra, az emlékezésre tudnak koncentrálni.